4 juni 2015

BarnCompaniet är Årets Kooperativ i Norrbotten

IMG_1382Det blev en glad överraskning för Förskolan BarnCompaniet när de fick veta att de hade vunnit priset som Årets Kooperativ i Norrbotten 2015.

– Vi visste inte eller att vi hade blivit nominerade! Tack så mycket till de som har tänkt på oss – säger Bia Lundberg, förskolechef från BarnCompaniet.

Kooperativet är en fristående förskola som drivs som ett personal- och föräldrakooperativ. Resan började 2007 när två skolor i Boden gick samman och bestämde sig för att starta BarnCompaniet. Idag har förskolan 80 barn inskrivna i åldrarna 1-5 år. Förskolan betonar särskilt nyttan för barnen, andra mänskliga värden och föräldrarnas samt personalens samverkan. Förskolan ser föräldrarnas delaktighet och engagemang som en viktig del i verksamheten. Kooperativet arbetar Reggio Emilia-inspirerat och för att ge barn kunskap för livet och lär sig att arbeta i demokratiska former.

Verksamheten har fått flera utmärkelser under åren och utvecklingen pekar fortsatt uppåt.

– Vi har tagit vår pedagogik från Reggio Emilia och sedan början har vi utvecklat den utifrån behovet av en bättre barnomsorg. Vi har haft många besök från internationella och nationella intresserade. Vårt nästa projekt ska handla om integrationsfrågor. Vi har redan tagit kontakt med flera aktörer och vårt mål är att kunna ändra och förbättra integration i skolorna. – Bia Lundberg.

Den 3 juni delades ut priset i samband med Grillfest på Kooperativens Hus, tillsammans med Årets Magma Kvinna och Årets Magma pris.

Motiveringen lyder 

BarnCompaniet är en kooperativ förskola som erbjuder en bra arbetsmiljö till sin personal och en barnomsorg av hög kvalitet. Kooperativet har funnits länge och har under tiden utvecklat sin egen pedagogik och blivit uppmärksammade på nationell och internationell nivå för sina metoder. Förskolan är en stabil verksamhet där utveckling är i fokus för att svara till medlemmarnas behov. BarnCompaniet är ett gott exempel som kan spridas och ge inspiration.

Årets kooperativ är en utmärkelse som delas ut av Coompanion Nord till en kooperativ verksamhet i Norrbotten med högt medlemsvärde som utmärker sig inom utveckling, delaktighet och samarbete. Som också tillför sin omvärld ett mervärde som kan gälla miljövinster, social trygghet eller på annat sätt utmärker sig som en ansvarstagande ekonomisk verksamhet.

Vinnarna av utmärkelsen i Norrbottens Län nomineras till priset nationellt och vem som får detta pris avgörs i november.

Dela