Goda exempel på kooperativt företagande i Norrbotten

 

GeekTown Kommunikationsbyrå

Geektown har invånare (kunder) i hela Sverige. Ofta anlitade i expertpaneler för att tala om hur de som tre tjejer i ett kooperativ blivit en framgångssaga som många inspireras av. Lär dig Geek-språket och mer om Geektown i denna pdf!

Designlabland

Bildades som ett utvecklingsprojekt i 2007 är nu Designlabland en kooperativ som arbetar för att skapa goda exempel på strategiska designlösningar för företag och organisationer i Norrbotten. Läs mer om Designlabland.

Barnkompaniet

Barnkompaniet är en kooperativ förskola som drivs med Reggio Emilia-pedagogik.
Kolla deras fina hemsida! eller Ladda ned information som PDF om Barncompaniet!

Vassikkavuoma

Ett bya-utvecklingskooperativ som utgår från Europas största slåttermyr. Har drygt 130 andelsägare, både privata och företag i MEJA-byarna. Läs mer om Vassikkavuoma!

Förskolan Fjällbjörken

Med naturen som grund för det skapande arbetet arbetar Fjällbjörken, även de inspirerade av Reggio Emilias tänk. Förskolan har varit igång ett år och ligger i Kiruna Kommun.
Läs mer om Fjällbjörken i denna artikel!

Luleå Hunddagis

Luleå Hunddagis är ett socialt arbetskooperativ med 14 anställda. Alla jobbar 100 procent av sin kapacitet. Omsorgen om hundarna blir för många vägen tillbaka till arbetsliv, närhet, glädje och bättre hälsa. Läs mer här!

Bryggan

Att erbjuda gemenskap, tillhörighet och ett meningsfullt arbete är grunden i Bryggans verksamhet i Piteå. Bryggans verksamhet är bred och formas efter anställdas önskemål och förmågor. Det som från början var ett landstingsprojekt drivs idag som ett kooperativ med tio delägare och 25 anställda. Läs mer här.

Kalix Övre Bygd

Kalix Övre Bygd består av 20 byar som har samlat sina krafter i en Ekonomisk förening. Föreningen bedriver ett servicecentrum med lanthandel och offentlig service i samverkansformer som bryter både by-, kommun- och normgränser. Läs mer om Kalix Övre Bygd!

Kangos kultur- och ekologiskola

Kangos kultur- och ekologiskola är en ideell förening som föddes ur bybornas kamp för sin skola. En friskola som hela byn stod bakom startades. Läs mer här!

Koncentrat Konstcentrum

En önskan om att samla ett koncentrat av kompetens inom det konstnärliga i Malmfälten, Norrbotten och Barents lade grunden till kooperativet Koncentrat Konstcentrum i Kiruna. Medlemmarna finns i hela landet och även Polen och Berlin, men alla har anknytning till Malmfälten. Läs mer om kooperativet här!

Kullerbyttans förskola

Arbetsglädje, gemenskap och utveckling är ledorden för föräldra- och personalkooperativet Kullerbyttans förskola i Boden. Verksamheten bygger på kooperativa arbetsformer och värderingar  i samspel mellan barn, föräldrar och personal. Läs mer om Kullerbyttans förskola här!

Råek

Kooperativa lösningar är enligt Råne älvdals Rådet i Gunnarsby Församling ekonomiska förening, Råek, goda kompletterande alternativ till centraliserade verksamheter. Läs mer om Råek här!

Valborg

Bli sedd, bryt isoleringen och besegra sängen. Det är några av de mål som medlemmarna i det sociala arbetskooperativet på Sunderbyns folkhögskola har uppnått genom sin egen arbetsmodell. Läs mer här!

Nattavaara Byautveckling

Byn Nattavaaras föreningar bildade ett kooperativ för att driva bygdens utvecklingsfrågor. Idag marknadsförs Nattavaara aktivt på Internet där man på flera språk informerar om den vackra orörda naturen. Det rika djurlivet, den miljöprofilerade skolan, paketresor till byn och förmånliga huspriser. Läs mer om Nattavaara Byautveckling här!